Ibiza Stonehenge/Puertas Can Soleil

Een kaal en enigszins verlaten stuk rotsachtige landtong aan de zuidwestkust van Ibiza is getransformeerd tot een toeristische trekpleister en plaats van internationaal belang door de creatie van de hedendaagse kunstinstallatie 'Time and Space'. Het mega-sculptuur werd gemaakt in opdracht van de Canadese miljardair en oprichter van Cirque du Soleil, Guy Laliberté. Het is zijn geschenk aan de Ibicencos en is gemaakt door de Australische kunstenaar Andrew Rogers. Het wordt vaak de Stonehenge van Ibiza genoemd vanwege de gelijkenis met het iconische Britse monument.

De artiest wil werken creëren die mensen verbinden met hun land en met hun erfgoed, werk dat aansluit bij het verleden en blijft voor de toekomst. Wanneer hij specifiek over dit werk spreekt, spreekt hij over de zuilen die worden gerangschikt langs een elliptische vorm die doet denken aan de paden van de planeten, en volgens de Fibonacci-sequentie die in de hele natuur steeds terugkeert.

De centrale kolom is meer dan 20m hoog, en is bekroond met 23 karaats bladgoud. Het monument veroorzaakte een controverse over bouwvergunningen en milieurechten, een torenhoge boete volgde. Het kunstwerk roept nog steeds veel vragen op over haar doel en haar betekenis, een filosofisch geslaagd kunstwerk dus.

Leuk weetje: De locals spelen een spelletje om als eerste een steen te gooien en te laten vallen op de top van één van de monolieten. De verliezer betaalt een rondje op de terugweg :-)

Iets verder op de klif, op enkele passen ten noorden van Stonehenge, zie je 2 grote deuren in het niets staan. Wie plaatst er nu deuren temidden van een groot desolaat veld? Het zijn de Puertas Can Soleil.

De 2 deuren vormen een kamer zonder muren. Op de deuren vind je de afbeelding van de 'Hand van Fatima'. Het staat symbool voor geluk maar ook voor steun en de deugden, geduld en trouw. Het stamt uit de tijd van de Feniciërs in Carthago en wordt toegeschreven aan de godin Tanit, de godin van Ibiza. Mensen komen hier ook om te mediteren omdat de plaats zo rustgevend kan zijn.

Met de twee deuren open en op zoek naar een exacte hoek, kan je het eiland van Es Vedrá zien.

Deze plaats voelt magnetisch, mythisch en geruststellend, net zoals Es Vedrá, zoals jullie later zullen ervaren.

Exacte locatie van deze deuren

Rijden naar deze locatie

Meer items Ibiza Stonehenge/Puertas Can Soleil
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x