Catedral de Santa María

De kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw (Catalaans: Catedral de la Verge de les Neus, Spaans: Catedral de Nuestra Señora de las Nieves) is de belangrijkste kerk en kathedraal van de stad Ibiza stad (ook Eivissa genoemd). Het staat helemaal bovenaan de berg in Dalt Villa en is dus heel herkenbaar en van ver te zien als je de stad nadert.

In 1234 tekenden de toekomstige veroveraars van het eiland, Guillermo de Montgrí, Peter van Portugal en Nuno Sanç, een overeenkomst waarin werd bepaald dat de oprichting van een parochie gewijd aan Sint-Maria een van hun eerste verplichtingen bij de verovering zou zijn. Als gevolg hiervan werd de parochie opgericht zodra de stad Eivissa werd ingenomen op 8 augustus 1235. Aanvankelijk vond de eredienst plaats in een reeds bestaand gebouw, misschien een moslimmoskee die is aangepast voor gebruik door christenen.

De bestaande structuur is het resultaat van talrijke veranderingen aan het oorspronkelijke gebouw, inclusief toevoegingen aan de oostkant met een trapeziumvormige klokkentoren en een veelhoekige apsis met zijn vijf kapellen. Het is een zeer solide gebouw, gebouwd in de Catalaanse gotische stijl in de 16e eeuw.

In 1435 had de kerk vijf kapellen gewijd aan Sint-Jacobus en Sint-Michiel, aan Sint-Tecla en Sint-Antonius, aan Johannes de Doper en Sint-Jan Evangelist en aan Sint Pieter en Sint Paulus. Aan het eind van de 15e eeuw werd een nieuw schip gebouwd, afgewerkt met de Fonda-kapel, gebouwd door de Francolins, in 1538.

In de 18e eeuw werd de kerk zwaar gerenoveerd, als gevolg van de slechte staat van de constructie. De werken werden geregisseerd door Jaume Espinosa en Pere Ferro, die de 'obrers de la vila' (de stadsbouwers) waren. De renovaties vonden plaats tussen 1715 en 1728. In 1782 vestigde paus Pius VI er een bisschoppelijke troon en werd deze middeleeuwse kerk, na de renovatie, een kathedraal. Desalniettemin blijft het voor altijd een wijbischop van Tarragona -als het ware als een parochie- vanwege de Catalaanse oorsprong van zijn oude christelijke veroveraars.

Tegenwoordig heeft de kathedraal vele kunstwerken, waaronder enkele opmerkelijke stukken: een gotische monstrans van gouden zilver, gemaakt door Francesc Martí in 1399, twee gotische panelen van Saint Tecla en Saint Anthony, geschilderd door Francesc Cornes in de 14e eeuw, en nog eens twee - uit de 15e eeuw - van de meester Valentí Montoliu die Saint James en Saint Matthew vertegenwoordigen.

De locatie van de kathedraal

Meer items Catedral de Santa María
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x